Pedodonti ya da çocuk diş hekimliği 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır.
Çocuk Diş Hekimliği, 0-15 yaş grubundaki bireylerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Beş yıllık temel diş hekimliği eğitiminden sonra çocuklarda süt ve daimi dişlerin gelişimi ve tedavisi, çocuklarda davranış yönlendirme teknikleri, çocuk psikolojisi, çocuklarda ortodontik problemlerin önlenmesi, engelli ve küçük yaştaki çocuklarda genel anestezi ve sedasyon altında diş tedavisi üzerine dört yıl süreyle eğitim alan diş hekimi Çocuk Diş Hekimliği uzmanı (Pedodontist) ünvanını almaktadır.
Diş çürüğüne neden olan ağız içerisindeki bakterilerdir. Doğumda bebeklerin ağzında bakteri bulunmamaktadır. Daha sonra çocukla temas halindeki kişilerin ağız içerisindeki bakteriler çocuğa geçiş yapmaktadır. Bu durum süt dişleri ağız içerisine sürene kadar problem teşkil etmemektedir. Ancak bebeğin süt dişleri sürdüğünde gece beslenmesine bağlı olarak veya biberon ile şekerli süt verilirse biberon çürüğü denilen süt dişi çürüklerine neden olmaktadır. Başlangıç halindeki süt dişi çürükleri tedavi edilmez ve çocuğun diş temizliği uygun bir şekilde yapılmazsa ileriki aylarda sürecek olan süt dişleride çürür. Süt dişleri çürük olan çocukların yüksek ihtimalle daimi dişlerinde de çürük oluşacaktır. Çünkü diş çürüğü enfeksiyöz (yayılımcı) bir hastalıktır. Dişteki çürük ilerlediğinde sinirlere ulaşır ve ağrılı bir durum olan diş apsesine neden olur. Tüm bu komplikasyonları önlemek için çocuğumuzu 6 aylıktan itibaren düzenli olarak çocuk diş hekimliği uzmanına muayene ettirmeliyiz.
Dişlerin çürümesini engellemek için bir takım uygulamalar yapılmaktadır. Bunlar florid uygulaması ve fissür örtücü tedavileridir. Jel veya vernik şeklindeki florid diş yüzeylerine fırça veya silikon kaşık ile 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanır. Florid uygulamasıyla diş minesi diş çürüğüne neden olan bakterilerin ürettiği asite karşı daha dayanıklı hale gelir. Bu işlemin klinik koşullarda profesyonel kişilerce uygulanması gerekmektedir.
Süt azı ve daimi dişlerin çiğneyici yüzeyleri pürüzlü olmaktadır. Bu yüzeylere besin artıkları birikmekte ve çürük oluşabilmektedir. Dişlerin çiğneyici pürüzlü bölgeleri fissür örtücü denilen akışkan dolgu maddesiyle ince bir tabaka ile doldurularak bu bölgelerde oluşabilecek çürük önlenmiş olur.
Süt dişlerinde çürük oluştuğunda bu çürüğün bir an önce temizlenip uygun bir dolgu materyali ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü süt dişlerinde oluşan çürük daimi dişlerde de çürümeye neden olmaktadır. Günümüzde küçük yaştaki çocuklarda motivasyonu arttıran sarı, mavi, pembe, kırmızı ve beyaz gibi dolgular mevcuttur. Ayrıca daimi dişlerde ve ön dişlerde kullanılan estetik dolgularda mevcuttur.
Süt dişindeki çürük dolgu ile tedavi edilmezse bakteriler sinir ve kan damarlarının bulunduğu pulpaya kadar ilerler ve dişte ağrıya bunun sonucu olarak diş apsesine neden olabilmektedir. Böyle durumlarda enfeksiyonun vücuda yayılma ihtimali vardır. Bu durumdaki süt dişinin çürüğü temizlenir ve daha sonra süt dişi kanalları dezenfekte edilir ve ardından uygun bir kanal dolum materyali ile doldurulur. Süt dişlerinin kanallarını doldurmak için kullanılan kanal materyali rezorbe olabilen (eriyebilen) özellikte bir maddedir ve süt dişinin altından gelen daimi dişin ağız içerisine sürmesini (çıkmasını) engellememektedir.
Diş hekimi korkusu olan hastalar, küçük yaştaki çocuklar, kooperasyon bozukluğu olan hastalar ve engelli çocukların tüm diş tedavileri genel anestezi veya sedasyon altında tek seansta yapılabilmektedir.